Probabil ai auzit de HPV daca te-ai documentat despre bolile cu transmitere sexuala.

Asadar, ce este HPV-ul?

HPV-ul este un virus papiloma care infecteaza epiderma si membranele mucoase la oameni. Important de notat este ca unele tulpini ale acestuia sunt cancerigene iar cu cat mai mult timp petrece in organism cu atat creste riscul de a dezvolta cancer de col uterin sau anal.

Au fost identificate in jur de 130 de tipuri de HPV dintre care unele pot cauza leziuni care apar la nivelul pielii, dar nu pot cauza cancer, si viceversa. In unele situatii infectia cu HPV nu prezinta niciun fel de simptom, subiectul vindecandu-se de la sine.

In multe cazuri HPV-ul dispare de la sine, in mod spontan. Iar infectia este mai comuna decat ti-ai imagina, 8 din 10 persoane active sexual vor fi infectate cel putin o data cu o tulpina de HPV.

Acum ca am lamurit ce este HPV-ul, il putem recunoaste?

Infectia cu HPV poate cauza aparitia negilor. Negii sunt destul de comuni in copilarie, acestia aparand si disparand spontan pe parcursul saptamanilor sau a lunilor.

Se presupune ca HPV-urile sunt capabile sa stabileasca infectii latente in numar mic in celulele stem din piele. Desi aceste infectii latente nu pot fi eradicate complet, maturizarea sistemului imunitar blocheaza aparitia negilor.

Cele mai des intalnite tipuri de leziuni sunt:

  1. Veruci plantare – se gasesc in special pe talpa piciorului provocand in unele cazuri durere.
  2. Veruci comune – se gasesc in special pe maini si picioare, dar pot aparea si in alte zone precum coatele sau genunchii. Acestia au o suprafata tip conopida si sunt usor ridicati deasupra pielii.
  3. Veruci filiforme – se gasesc in special pe fata, pe gat sau la nivelul scalpului. Acestia sunt umflaturi mici sub forma de ac de culoarea pielii sau rozalii.
  4. Veruci plane – se gasesc in special pe brate, pe fata sau pe frunte. Sunt papule mici, iesite usor in relief de culoare galbuie sau rozalie. Acestia sunt cel mai des intalniti la copii.

Mai avem si negii genitali care sunt foarte contagiosi spre deosebire de cei enumerati mai sus.

Infectia HPV a pielii in zona genitala este cea mai frecventa infectie cu transmitere sexuala la nivel mondial.

Tulpinile de HPV care pot cauza negi genitali sunt, de obicei, diferite de cele care cauzeaza negi in alte parti ale corpului. O mare varietate de tipuri poate provoca negi genitali, dar tipurile 6 si 11 reprezinta aproximativ 90% din toate cazurile.

Infectia cu astfel de tulpini poate provoca negi genitali sau poate ramane asimptotica.

Majoritatea infectiilor cu HPV nu cauzeaza simptome vizibile, iar virusul este eliminat in cateva luni, dar oamenii pot transmite virusul mai departe chiar daca nu exista simptome.

Aproximativ 10% dintre cei afectati de infectiile genitale ale HPV-ului sunt femei.

In plus, pe langa negii genitali, infectia cu HPV de tipul 6 sau 11 poate provoca o afectiune rara numita papilomatoza laringiana recidivanta in care negii se formeaza pe laringe sau in alte zone ale tractului respirator. In acest caz este recomandata interventia chirurgicala pentru indepartarea negilor pentru ca pot interfera cu respiratia sau chiar sa duca la dezvoltarea cancerului.

Acum ca stim ce este HPV-ul si cum sa-l recunoastem, exista tratamente pentru aceste leziuni?

Infectiile cu HPV se trateaza de la sine in 50% din cazuri.

Se pot efectua tratamente pentru ca in multe cazuri, simptomele vin la pachet cu disconforturi fizice si, uneori, psihice. Leziunile pot provoca mancarimi sau durere, iar in situatia infectiilor genitale acestea mai pot afecta si viata sexuala si scaderea libidoului.

Nu exista o metoda pentru eliminarea HPV-ului, dar prin diferite metode, se pot elimina leziunile vizibile.

In general, tratamentul se face pe doua planuri concomitent. Se distrug leziunile, in plan extern, iar in plan intern se stimuleaza sistemul imunitar pentru a duce la o sansa de reusita cat mai mare.

Se poate preveni infectia cu HPV?

Pentru a preveni infectia cu HPV este indicat sa respectam normele de igiena, in cazul unui contact sexual sa folosim prezervativul, sa evitam contactul sexual cand exista semne vizibile ale acestuia si sa ne vaccinam.