Blog

June 4, 2019

Corpul uman, fiind format din milioane de celule, in procesul de diviziune celulara pot aparea comportamente anormale, precum inmultirea haotica a acestora. Daca sistemul de aparare al organismului nu reuseste sa distruga aceste celule anormale, acestea se vor inmulti formand o tumoare.

Cu toate astea, tumorile nu sunt la fel, exista tumori benigne (necanceroase) si tumori maligne (canceroase).

Majoritatea cancerelor sunt denumite dupa partea corpului unde se declanseaza: cancer de oase, cancer de plamani, cancer de san, etc…

Cancerul de san sau cancerul mamar se dezvolta in tesutul sanului de regula in ducte (tuburi care transporta lapte catre mamelon) sau in lobuli (glandele producatoare de lapte).

Acesta se dezvolta la femei, cat si la barbati, dar foarte rar la barbati.

Majoritatea imbolnavirilor se petrec in jurul varstei de 50 de ani. Dar in ultimii 20 de ani cazurile de imbolnavire au crescut si s-au extins si spre femeile tinere, in jur de 25 de ani. Pentru acest fenomen, multi specialisti sustin ca o contributie majora a avut-o si accidentul de la Cernobil.

Datorita imbunatatirii tratamentului, impreuna cu detectarea timpurie, din ce in ce mai putine femei mor din cauza acestuia, in tarile occidentale.

Factorii de risc pentru cancer de san sunt:

  1. Varsta. Cu cat femeile inainteaza in varsta, cu atat sansele de a dezvolta cancer mamar creste.
  2. Istoricul familiei cu privire la cancerul de san. Daca in familie se afla o ruda de gradul intai care a avut cancer de san, in special daca avea sub 45 de ani, exista sanse mari sa suferi de aceasta boala.
  3. Istoricul personal cu privire la cancerul de san. Persoanele care au suferit de aceasta boala, au sanse ridicate de a o face din nou in alta parte a sanului sau la celalalt san.
  4. Expunerea la estrogen si progesteron. Cu cat perioada dintre primul ciclu menstrual si menopauza este mai mare (peste 40-45 de ani) cu atat creste riscul de a face cancer la san.
  5. Radioterapia. Daca in trecut a fost necesara o radioterapie exista sanse destul de mari de dezvoltare al cancerului de san.
  6. Supraponderalitatea si obezitatea cresc riscul, datorita productiei de estrogen in tesuturile adipoase.
  7. Consumul de alcool si tutun. Cele doua obiceiuri sunt asociate cu riscul de aparitie al cancerului, dar nu se cunosc exact mecanismele.

Care sunt simptomele asociate cancerului mamar?

Cel mai frecvent simptom este aparitia unui nodul sau zone de tesut ingrosat nedureroase, la nivelul sanului.

Este important ca fiecare modificare a sanilor sau orice nodul nou aparut sa fie verificat de catre un cadru medical cu experienta.

Alte simptome pot include:

  • O durere la nivelul sanului, care nu dispare dupa ciclul lunar.
  • Aparitia unei iritatii sau a unei cruste la nivelul sanului.
  • Secretia unui mamelon, in unele cazuri chiar si cu sange.
  • Retragerea mamelonului spre interior.
  • Schimbarea in dimensiune sau forma a sanului.

Multe dintre aceste simptome nu sunt neaparat o certitudine a cancerului mamar, dar ar trebui facuta o verificare de specialitate.

Cu cat cancerul este depistat mai devreme cu atat poate fi tratat mai usor si cu rezultate mai bune.

Diagnosticul cancerului consta in trei etape:

  1. Consultatia medicului
  2. Examinarea radiologica
  3. Biopsia

Cea mai buna parte in depistarea cancerului mamar este autoexaminarea si prezentarea la medic la aparitia unor formatiuni anormale. Testele pentru cancerul mamar sunt: ecografia mamara, mamografia (la femeile de peste 40 de ani), RMN, biopsia mamara.

Tratamentul cancerului mamar depinde de:

  • Tipul cancerului mamar.
  • Stagiul acestuia.
  • Sensibilitatea la hormoni.
  • Varsta pacientului, sanatatea per total si preferintele acestuia.

Principalele optiuni de tratament includ:

  • Radioterapia – doze controlate de radiatii sunt directionate catre celulele canceroase pentru a le distruge.
  • Operatia
  • Terapia biologica (medicamente) – anumite medicamente, precum Herceptin, Tyberk si Avastin, pot distruge anumite celule ale cancerului mamar.
  • Tratament cu hormoni – doctorii folosesc terapia de blocare a hormonilor pentru a preveni recurenta celulelor canceroase.
  • Chimioterapia – medicul poate prescrie aceste medicamente toxice care pot fi utilizate pentru uciderea celulelor canceroase daca exista un risc de recurenta sau raspandire.

Putem preveni cancerul mamar?

Din pacate nu exista nicio metoda 100% sigura de prevenire, dar unele decizii privind stilul de viata pot reduce semnificativ riscul de a dezvolta cancer mamar precum si alte tipuri de cancer.

Acestea includ:

  • Evitarea consumului exagerat de alcool.
  • O dieta sanatoasa bogata in fructe si legume.
  • Un stil de viata activ.
  • Mentinerea unui indice de masa corporala sanatos.

 

June 4, 2019

 

Probabil ai auzit de HPV daca te-ai documentat despre bolile cu transmitere sexuala.

Asadar, ce este HPV-ul?

HPV-ul este un virus papiloma care infecteaza epiderma si membranele mucoase la oameni. Important de notat este ca unele tulpini ale acestuia sunt cancerigene iar cu cat mai mult timp petrece in organism cu atat creste riscul de a dezvolta cancer de col uterin sau anal.

Au fost identificate in jur de 130 de tipuri de HPV dintre care unele pot cauza leziuni care apar la nivelul pielii, dar nu pot cauza cancer, si viceversa. In unele situatii infectia cu HPV nu prezinta niciun fel de simptom, subiectul vindecandu-se de la sine.

In multe cazuri HPV-ul dispare de la sine, in mod spontan. Iar infectia este mai comuna decat ti-ai imagina, 8 din 10 persoane active sexual vor fi infectate cel putin o data cu o tulpina de HPV.

Acum ca am lamurit ce este HPV-ul, il putem recunoaste?

Infectia cu HPV poate cauza aparitia negilor. Negii sunt destul de comuni in copilarie, acestia aparand si disparand spontan pe parcursul saptamanilor sau a lunilor.

Se presupune ca HPV-urile sunt capabile sa stabileasca infectii latente in numar mic in celulele stem din piele. Desi aceste infectii latente nu pot fi eradicate complet, maturizarea sistemului imunitar blocheaza aparitia negilor.

Cele mai des intalnite tipuri de leziuni sunt:

  1. Veruci plantare – se gasesc in special pe talpa piciorului provocand in unele cazuri durere.
  2. Veruci comune – se gasesc in special pe maini si picioare, dar pot aparea si in alte zone precum coatele sau genunchii. Acestia au o suprafata tip conopida si sunt usor ridicati deasupra pielii.
  3. Veruci filiforme – se gasesc in special pe fata, pe gat sau la nivelul scalpului. Acestia sunt umflaturi mici sub forma de ac de culoarea pielii sau rozalii.
  4. Veruci plane – se gasesc in special pe brate, pe fata sau pe frunte. Sunt papule mici, iesite usor in relief de culoare galbuie sau rozalie. Acestia sunt cel mai des intalniti la copii.

Mai avem si negii genitali care sunt foarte contagiosi spre deosebire de cei enumerati mai sus.

Infectia HPV a pielii in zona genitala este cea mai frecventa infectie cu transmitere sexuala la nivel mondial.

Tulpinile de HPV care pot cauza negi genitali sunt, de obicei, diferite de cele care cauzeaza negi in alte parti ale corpului. O mare varietate de tipuri poate provoca negi genitali, dar tipurile 6 si 11 reprezinta aproximativ 90% din toate cazurile.

Infectia cu astfel de tulpini poate provoca negi genitali sau poate ramane asimptotica.

Majoritatea infectiilor cu HPV nu cauzeaza simptome vizibile, iar virusul este eliminat in cateva luni, dar oamenii pot transmite virusul mai departe chiar daca nu exista simptome.

Aproximativ 10% dintre cei afectati de infectiile genitale ale HPV-ului sunt femei.

In plus, pe langa negii genitali, infectia cu HPV de tipul 6 sau 11 poate provoca o afectiune rara numita papilomatoza laringiana recidivanta in care negii se formeaza pe laringe sau in alte zone ale tractului respirator. In acest caz este recomandata interventia chirurgicala pentru indepartarea negilor pentru ca pot interfera cu respiratia sau chiar sa duca la dezvoltarea cancerului.

Acum ca stim ce este HPV-ul si cum sa-l recunoastem, exista tratamente pentru aceste leziuni?

Infectiile cu HPV se trateaza de la sine in 50% din cazuri.

Se pot efectua tratamente pentru ca in multe cazuri, simptomele vin la pachet cu disconforturi fizice si, uneori, psihice. Leziunile pot provoca mancarimi sau durere, iar in situatia infectiilor genitale acestea mai pot afecta si viata sexuala si scaderea libidoului.

Nu exista o metoda pentru eliminarea HPV-ului, dar prin diferite metode, se pot elimina leziunile vizibile.

In general, tratamentul se face pe doua planuri concomitent. Se distrug leziunile, in plan extern, iar in plan intern se stimuleaza sistemul imunitar pentru a duce la o sansa de reusita cat mai mare.

Se poate preveni infectia cu HPV?

Pentru a preveni infectia cu HPV este indicat sa respectam normele de igiena, in cazul unui contact sexual sa folosim prezervativul, sa evitam contactul sexual cand exista semne vizibile ale acestuia si sa ne vaccinam.

 

June 4, 2019

Ce analize trebuie sa fac daca sunt gravida?

Perioada sarcinii este foarte dificila pentru femei. In aceasta apar modificari ce afecteaza viata de zi cu zi, dar si modificari fizice ce pot ingreuna efectuarea unor activitati. Intr-adevar, perioada cand esti gravida poate fi considerata si frumoasa deoarece vei da nastere unei vieti si aceasta se dezvolta in organismul tau, dar nu este usor.

Cum poti face o sarcina sa fie usoara?

Este foarte important ca atunci cand tu impreuna cu sotul tau decideti sa intemeiati o familie sa realizati analizele necesare pentru a va asigura ca vei naste un copil sanatos. Multe femeie raman insarcinate neasteptat si nu apuca sa isi faca aceste analize, acest lucru fiind periculos deoarece poti suferi anumite afectiuni, iti pui in pericol starea ta de sanatate, dar si a copilului.

Este esential sa mergi la o clinica specializata pentru a realiza analize gravide. In acest mod vei sti cu exactitate ce riscuri pot aparea si daca poti duce o sarcina in siguranta. De asemenea, in timpul sarcinii este neaparat nevoie sa realizezi analize periodic pentru monitorizarea acesteia.

Unele afectiuni ale fatului se observa de abia dupa cateva saptamani de sarcina, iar analizele sunt obligatorii pentru a fi la current cu starea de sanatate a acestuia si pentru a preveni aparitia anumitor afectiuni. In cazurile nefericite se pot pierde sarcini.

Unde realizez analize gravide?

Aceste seturi de analize trebuie effectuate cu mare atentie de catre un specialist, de aceea trebuie sa consultati un medic specialist in obstetrica ginecologica. Acesta va va consulta atat de dumneavoastra cat si partenerul astfel incat sa obtina rezultate si raspunsuri corecte.

Analizele pot fi cele uzuale, dar se pot efectua si teste speciale, alti factori fiind important in obtinerea rezultatelor optime precum varsta, antecedente fiziologice sau patologice ale femeii, dar si informatii legate de partenerul de viata.

Ce invastigatii sunt realizate la primul consult ginecologic?

In primul rand femeii i se vor recolta probe din vagin pentru testul Babes Papanicolau, dar si pentru secretie, verificand faptul ca nu exista anumite bacterii sau ciuperci. De asemenea, pentru a se stabili cu precizie varsta sarcinii, localizare, tipul ( daca este un singur fat sau mai multi) se va realiza o ecografie pelviana.

Aceasta ecografie este indicat sa o realizati o data la 4 sau 6 saptamani de sarcina pentru o monitorizare corecta si sigura. De asemenea, pentru observarea prezentei anumitor afectiuni fetale, uterine, renale, placentare sau altele, este indicat sa realizati o ecografie de morfologie fetala, aceasta se realizeaza in primul si al doilea trimestru de sarcina.

Care sunt testele uzuale obligatorii realizate de catre medicul specialist in obstetrica ginecologica?

Printre analiza gravide sunt foarte importante hemoleucograma completa, hematocritul, grupa de sange, hemoglobina, Rh-ul, glycemia, creatina, acid uric, uree, cholesterol, calcemia, trigliceridele, coagulograma.

Acestea vor fi prelevate de la ambii parinti si in functie de rezultate se va da sau nu un tratament. Sunt situatii in care femeile renunta din cauza anumitor afectiuni sa dea nastere unui copil, insa multe dintre aestea permit ducerea la bun sfarsit a unei sarcini daca este monitorizata, iar parintii colaboreaza corect si serios cu medical obstetrician.

Atata timp cat monitorizati sarcina si realizati analizele esentiale inainte de a ramane insarcinata si in timpul sarcinii totul va decurge ca la carte. Totodata, va recomand sa realizati toate analizele necesare pentru ca anumite afectiuni se depisteaza mai tarziu in perioada in care sunteti gravida si rezultatele acvestor sunt importante, spre exemplu puteti depista anumite sindromuri sau malformatii ce va pot pune atat dumneavoastra, cat si copilului nenascut viata in pericol.

Este essential ca parintii sa efectueze testele necesare inainte de a hotari sa intemeieze o familie si sa asculte cu atentie sfaturile medicului obstretician. Atat mama, cat si tatal pot fi sanatosi, insa, din cauza anumitor afectiuni din familie, pot fi purtatori ai unor gene se vor afecta viata copilului, de aceea va recomand sa realizati toate analizele.

Totodata, este necesar sa realizati periodic, la 4 sau 6 saptamani cate o ecografie pelviana si in primele doua trimester o ecografie de morfologie fetala. Protejati viata dumneavoastra cat si a copilului dumneavoastra prin realizarea de analize gravide pentru a intemeia o familie frumoasa si sanatoasa alaturi de partenerul dumneavoastra de viata. Consultati medicul obstetrician ori de cate ori aveti nevoie pentru a va indruma corect.

 

 

 

 

June 27, 2018

Clinica NatalMed
Daca ar trebui sa evaluam ce reprezinta o clinica cu servicii complete , localizata cat mai aproape de centrul Bucurestiului , fara doar si poate am alege NatalMed .
In prezent este considerata una dintre cele mai dezvoltate din punct de vedere al echipamentelor de ultima generatie , iar serviciile oferite sunt raportate la cele mai bune preturi de pe piata , asa ca daca doriti sa alegeti cea mai buna optiune in materie de obstetrica – ginecologie nu ezitati si alegeti Clinica NatalMed.
Pe langa dedicarea fata fiecare pacient , conditiile din interiorul clinicii sunt exceptionale ,iar medicii specialisti au intotdeauna datorita experientei cele mai bune decizii cand se reflecta asupra sanatatii dumneavoastra .
Echipa NatalMed ofera servicii specializate de ecografie , inseminare artificiala, analize complete , colabaoreaza cu cele mai importante laboratoare din tara si pune pe primul loc sanatatea pacientilor .
Sanatatea ta este cea mai importanta pentru noi!