Ce analize trebuie sa fac daca sunt gravida?

Perioada sarcinii este foarte dificila pentru femei. In aceasta apar modificari ce afecteaza viata de zi cu zi, dar si modificari fizice ce pot ingreuna efectuarea unor activitati. Intr-adevar, perioada cand esti gravida poate fi considerata si frumoasa deoarece vei da nastere unei vieti si aceasta se dezvolta in organismul tau, dar nu este usor.

Cum poti face o sarcina sa fie usoara?

Este foarte important ca atunci cand tu impreuna cu sotul tau decideti sa intemeiati o familie sa realizati analizele necesare pentru a va asigura ca vei naste un copil sanatos. Multe femeie raman insarcinate neasteptat si nu apuca sa isi faca aceste analize, acest lucru fiind periculos deoarece poti suferi anumite afectiuni, iti pui in pericol starea ta de sanatate, dar si a copilului.

Este esential sa mergi la o clinica specializata pentru a realiza analize gravide. In acest mod vei sti cu exactitate ce riscuri pot aparea si daca poti duce o sarcina in siguranta. De asemenea, in timpul sarcinii este neaparat nevoie sa realizezi analize periodic pentru monitorizarea acesteia.

Unele afectiuni ale fatului se observa de abia dupa cateva saptamani de sarcina, iar analizele sunt obligatorii pentru a fi la current cu starea de sanatate a acestuia si pentru a preveni aparitia anumitor afectiuni. In cazurile nefericite se pot pierde sarcini.

Unde realizez analize gravide?

Aceste seturi de analize trebuie effectuate cu mare atentie de catre un specialist, de aceea trebuie sa consultati un medic specialist in obstetrica ginecologica. Acesta va va consulta atat de dumneavoastra cat si partenerul astfel incat sa obtina rezultate si raspunsuri corecte.

Analizele pot fi cele uzuale, dar se pot efectua si teste speciale, alti factori fiind important in obtinerea rezultatelor optime precum varsta, antecedente fiziologice sau patologice ale femeii, dar si informatii legate de partenerul de viata.

Ce invastigatii sunt realizate la primul consult ginecologic?

In primul rand femeii i se vor recolta probe din vagin pentru testul Babes Papanicolau, dar si pentru secretie, verificand faptul ca nu exista anumite bacterii sau ciuperci. De asemenea, pentru a se stabili cu precizie varsta sarcinii, localizare, tipul ( daca este un singur fat sau mai multi) se va realiza o ecografie pelviana.

Aceasta ecografie este indicat sa o realizati o data la 4 sau 6 saptamani de sarcina pentru o monitorizare corecta si sigura. De asemenea, pentru observarea prezentei anumitor afectiuni fetale, uterine, renale, placentare sau altele, este indicat sa realizati o ecografie de morfologie fetala, aceasta se realizeaza in primul si al doilea trimestru de sarcina.

Care sunt testele uzuale obligatorii realizate de catre medicul specialist in obstetrica ginecologica?

Printre analiza gravide sunt foarte importante hemoleucograma completa, hematocritul, grupa de sange, hemoglobina, Rh-ul, glycemia, creatina, acid uric, uree, cholesterol, calcemia, trigliceridele, coagulograma.

Acestea vor fi prelevate de la ambii parinti si in functie de rezultate se va da sau nu un tratament. Sunt situatii in care femeile renunta din cauza anumitor afectiuni sa dea nastere unui copil, insa multe dintre aestea permit ducerea la bun sfarsit a unei sarcini daca este monitorizata, iar parintii colaboreaza corect si serios cu medical obstetrician.

Atata timp cat monitorizati sarcina si realizati analizele esentiale inainte de a ramane insarcinata si in timpul sarcinii totul va decurge ca la carte. Totodata, va recomand sa realizati toate analizele necesare pentru ca anumite afectiuni se depisteaza mai tarziu in perioada in care sunteti gravida si rezultatele acvestor sunt importante, spre exemplu puteti depista anumite sindromuri sau malformatii ce va pot pune atat dumneavoastra, cat si copilului nenascut viata in pericol.

Este essential ca parintii sa efectueze testele necesare inainte de a hotari sa intemeieze o familie si sa asculte cu atentie sfaturile medicului obstretician. Atat mama, cat si tatal pot fi sanatosi, insa, din cauza anumitor afectiuni din familie, pot fi purtatori ai unor gene se vor afecta viata copilului, de aceea va recomand sa realizati toate analizele.

Totodata, este necesar sa realizati periodic, la 4 sau 6 saptamani cate o ecografie pelviana si in primele doua trimester o ecografie de morfologie fetala. Protejati viata dumneavoastra cat si a copilului dumneavoastra prin realizarea de analize gravide pentru a intemeia o familie frumoasa si sanatoasa alaturi de partenerul dumneavoastra de viata. Consultati medicul obstetrician ori de cate ori aveti nevoie pentru a va indruma corect.