Control ginecologic

Control Ginecologic

Un Control ginecologic efectuat la timp salvează viețile a mii de femei anual, așa că recomandarea medicului de familie este că femeile să meargă în mod regulat la ginecolog, chiar dacă au o stare bună de sănătate. Medicul ginecolog este cel în măsură să evalueze ce analize și investigații trebuie să efectueze fiecare femeie pentru protejarea sănătății ei.

Orice femeie trebuie să știe că încă de la debutului vieţii sexuale, se impun controale ginecologice periodice. Aceste controale permit diagnosticarea timpurile a diverselor afecţiuni ale aparatului genital feminin, crescând astfel şansele de reuşită pe care le are un tratament şi evitarea cronicizării afecțiunilor.Dacă femeile se prezintă în fiecare an la un control ginecologic, ar putea fi depistate din timp şi tratate cu succes multe boli precum: cancerul de col uterin sau cancerul de sân. Femeile trebuie să înțeleagă că sănătatea și viață lor depend de seriozitatea cu care tratează aceste probleme. Primele controale ginecologice trebuie să înceapă din adolescență, și mai ales imediat înainte de debutul vieții sexuale.Toate femeile active sexual trebuie să realizeze testarea pentru cancerul de col uterin după debutul vieţii sexuale, indifferent de vârstă lor.

Examenul Papanicolau constă în efectuarea unui examen ginecologic şi recoltarea de celule de la nivelul colului uterin. Din zona  vaginului, în condiţiile constatării unor secreţii vaginale patologice (leucoree), se vor efectua teste bacteriologice care permit identificarea exactă a infecțiilor care determină patologia vaginală sau a colului uterin. Testarea se recomandă să se repete la maxim 2 ani la femeile fără probleme ginecologice şi fără factori de risc pentru infecţiile genitale (respectiv parteneri sexuali multipli). Se recomandă tuturor femeilor care şi-au început viaţa sexuală, chiar şi femeilor cu vârste mai mici de 18 ani şi celor care au ajuns la menopauză. O singură testare cu rezultat negativ nu de garanții că femeia nu va face niciodată cancer, de aceea este necesară repetarea lui periodică.